ΠΟΤΕ ΠΕΡΝΑΩ ΚΤΕΟ;

ΠΟΤΕ ΠΕΡΝΑΩ ΚΤΕΟ;
The Service Spot | Άλιμος Αττική
Η υποχρέωση ΚΤΕΟ για όλα τα επιβατικά και δίκυκλα οχήματα ξεκινάει 4 χρόνια μετά την αγορά τους ως καινούργια, δηλαδή 4 χρόνια από την ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας τους 

Παράδειγμα, αν ένα όχημα πήρε άδεια κυκλοφορίας και κυκλοφόρησε πρώτη φορά ως καινούργιο στις 01/01/2022 θα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ μέχρι τις 01/01/2026. Στην ημερομηνία αυτήν δίνεται από το υπουργείο και μια βδομάδα χάριτος οπότε για να θεωρείται το παραπάνω όχημα εμπρόθεσμο και να μην πληρώσει πρόστιμο θα πρέπει να περάσει ΚΤΕΟ μέχρι και τις 08/01/2026. Αν η λήξη της περιόδου χάριτος είναι αργία η Κυριακή η υποχρέωση για ΚΤΕΟ μεταφέρετε την πρώτη εργάσιμη.Το ίδιο ισχύει και για τα φορτηγά οχήματα με μικτό βάρος έως 3,5 τόνους. Για τα επιβατικά δημοσίας χρήσης (ΤΑΞΙ), για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων οχήματα και για τα λεωφορεία, η υποχρέωση του ΚΤΕΟ ξεκινάει ένα χρόνο μετά την ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας τους. Η βδομάδα χάριτος ισχύει και για αυτές τις κατηγορίες οχημάτων.

Έπειτα από την πρώτη φορά που θα περάσει κάποιο όχημα ΚΤΕΟ ακολουθεί την λεγόμενη περιοδικότητα που αναγράφεται στο χαρτί του ΚΤΕΟ. Αυτή ορίζεται σε 2 χρόνια για τα επιβατικά, για τα δίκυκλα και φορτηγά έως 3,5 τόνους μικτό βάρος οχήματα και σε 1 χρόνο για τα επιβατικά δημοσίας χρήσης (ΤΑΞΙ), για τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων μικτό βάρος και για τα λεωφορεία.

 


 


Προσοχή να μην περάσετε την οριζόμενη από την νομοθεσία ημερομηνία ελέγχου, είτε αρχική είτε περιοδική, διότι μετά από αυτήν θα κληθείτε να πληρώσετε πρόστιμο το οποίο ανάλογα την κατηγορία οχήματος και το χρονικό όριο της καθυστέρησης, μπορεί να ξεπεράσει και τα 100 ευρώ. Επίσης κινδυνεύετε και από το πρόστιμο της τροχαίας σε οποιονδήποτε τυχαίο έλεγχο στο δρόμο αλλά ακόμα και για την μη ασφαλιστική κάλυψη του οχήματός σας.

Ενώ ο έλεγχος ΚΤΕΟ ορίζεται στα 4 χρόνια μετά την 1η κυκλοφορία του οχήματος ή στον 1 χρόνο για τα ΤΑΞΙ, τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και τα λεωφορεία, ο έλεγχος των καυσαερίων και η έκδοση της Κάρτας Ελέγχου Καυσαερίων θα πρέπει να πραγματοποιείται 1 χρόνο μετά την ημερομηνία της 1ης άδειας κυκλοφορίας των επιβατικών και φορτηγών έως 3,5 τόνους, με ανανέωση κάθε χρόνο και μετά από 6 μήνες για τις υπόλοιπες κατηγορίες οχημάτων με ανανέωση κάθε 6 μήνες. Τα δίκυκλα εξαιρούνται της έκδοσης Κάρτας Καυσαερίων.